Zomerkamp Verkenners Wiltz 2011

In dit stukje zal worden verteld wat er tijdens het verkennerkamp in Wiltz (in Luxemburg) allemaal heeft plaatsgevonden.

Het thema van het kamp was Flashback, wat letterlijk inhoudt; terugblik.

Dit is een korte terugblik op het kamp.

Na een lange rit van bijna 4 uur kwamen we aan op bestemming en het was prachtig weer. Het kampterrein zag er mooi uit en we zaten vlakbij een beekje dat in de loop van de week voorzien werd van enkele prachtige dammen. Daarnaast was er ook een mooi bos waar verschillende activiteiten plaats konden vinden en waar hout gesprokkeld kon worden voor het dagelijkse kampvuur. Na aankomst werd direct begonnen met het opbouwen van het kampterrein. Dit bleek niet makkelijk te zijn omdat de ondergrond bezaaid was met stenen. Dit maakte het moeilijk om de haringen de grond in te krijgen. Maar na enkele uren stond er toch een mooi kampement waar de rest van de week geleefd, gespeeld, gegeten, en ook niet onbelangrijk, geslapen kon worden.

Na het opbouwen van het kampterrein was het alweer tijd om te gaan eten en kregen de patrouilles een kookboekje uitgereikt waar de gerechten voor de hele week in gepresenteerd stonden. Dit heeft er toe bijgedragen dat op een zelfstandige manier gekookt kon worden zonder al te veel problemen.
Na het eten en de afwas vond een introductie plaats van het thema Flashback. In het kort komt het erop neer dat zoveel mogelijk onthouden moet worden van alles wat er op een dag aan je voorbijkomt. Elke avond vond bij het kampvuur een Flashback plaats waarbij vragen werden gesteld over de afgelopen dag. Hiermee konden dan punten verdiend worden en wie gedurende de week de meeste punten behaalde zou gekroond worden tot Flashback Patrouille van het kamp.
Vervolgens speelden we een avondspel, namelijk “I want my Fles Back”.

Dit is een spel dat gespeeld wordt volgens de spelregels van levend stratego. De vlag werd echter vervangen door een fles die veroverd moest worden. Dit spel werd gespeeld op het kampterrein, wat ons niet door alle buren in dank werd afgenomen. Nadat iedereen moegestreden was moesten de verkenners zich opmaken voor de eerst Flashbackronde. Deze vond plaats in de grote kampvuurkuil rondom een groot vuur. Iedere patrouille moest plaatsnemen achter zijn eigen paal met plateau. De vragen werden gesteld door Quizmaster JW waarna de patrouilles een minuut de tijd hadden om met elkaar te overleggen. Deze eerste ronde werd boven verwachting gespeeld waarna de leiding besloot om de vragen voor de volgende dagen moeilijker te maken. Na de Flashback en het kampvuurprogramma was het tijd om te gaan slapen, in ieder geval voor de leiding.

De volgende morgen werden de jongens gewekt om daarna direct het bos in te gaan voor een stevige ochtendgymnastiek. Bij de kreet “Boompje Boompje Boompje” moest iedereen zo snel mogelijk in een boom klimmen. Wie het laatst in een boom zat moest tien keer opdrukken. Na dit spel was iedereen wakker en gingen we ontbijten. Na een stevig ontbijt wandelde de groep naar een groot grasveld om hier te gaan boogschieten. Dit bleek niet makkelijk te zijn, maar de buitenkant van de roos werd door iedereen geraakt. Na het boogschieten gingen we spellen spelen die voorbereid waren door Sam, Robert en Lucas. Er werd o.a. een dam gebouwd, vragen beantwoord, spijkerbroekgehangen en gevoetbald. Na dit programma werd er weer een overheerlijk avondmaal gekookt en gegeten. Na het eten was het, zoals elke dag, tijd voor de corvee, waarbij afgewassen moest worden voor de leiding, water gehaald moest worden en het terrein schoongemaakt moest worden.

Tijdens het avondprogramma speelden we een spel waarbij een misdrijf opgelost moest worden door de verschillende patrouilles. Dit spel was bedacht door Endrit, Damian en Pelle. Het was een spannend spel dat plaatsvond in het bos. Nadat het misdrijf opgelost was werd de dag afgesloten door de Flashbackronde bij het kampvuur.
Maandag 11 juli moest iedereen vroeg opstaan omdat de eerste hike op het programma stond. Om kwart over 8 is het eerst groepje vertrokken voor een hike van 17 kilometer. Over het algemeen liep iedereen goed, al is er in het begin wel 1 patrouille fout gelopen. De posten waren zoals altijd spectaculair, spannend en leuk. Zo werd er onder andere in een touw geklommen (prusiken), onder een brug door geklommen en gezwommen wanneer het niet lukte om onder de brug door te klimmen. Iedereen was afgedraaid na deze dag wandelen door het prachtige landschap rondom Wiltz. Er werd op het kampterrein gegeten en een Flashbackronde gespeeld waarna iedereen rond 23.00 uur met een vermoeide glimlach op bed terugblikte op weer een prachtige dag.

De dinsdag wilden we gaan abseilen, maar door het slechte weer moesten we helaas al snel weer stoppen met deze activiteit. Deze dag is letterlijk een beetje in het water gevallen, want de buien bleven komen. Naast de regen stond deze dag vooral in het teken van de ontgroening. Dat wil zeggen dat de oudere verkenners een aantal opdrachten mochten verzinnen voor de jongere verkenners. De hele dag zijn de verkenners een beetje bang gemaakt door te zeggen dat hun haar zou worden afgeschoren (dit gebeurde natuurlijk niet echt) of dat ze over glas zouden moeten lopen (bleek uiteindelijk chips te zijn) en iedereen was gespannen. De ontgroening begon uiteindelijk met een smerig hapje van gemixte ingrediënten. Hierna werd de tondeuse aangezet in de tent… Omdat iedereen geblinddoekt was, was dit natuurlijk heel spannend. Gelukkig is iedereen schaterlachend de tent weer uitgekomen omdat er gelukkig niks gebeurde. Hierna liepen ze over glas (chips), legden een route af over tafels heen en onder banken door. Het parcours werd afgesloten met een glijbaan van groene zeep en tijgeren door de beek.
Daarna ging iedereen met een voldaan gevoel douchen, blij dat dit achter de rug was. De Flashbackronde en het kampvuur zijn weer de afsluiters van de dag.

Woensdag regende het en daarom was dit een goede dag om naar een oorlogsmuseum in Diekirch te gaan. Na twee uur te hebben rondgelopen in het museum zijn we weer terug naar het kampterrein gegaan. De rest van de dag hebben we besteed aan koken, eten, hout sprokkelen en kampvuur stoken met natuurlijk weer de Flashbackquiz als afsluiter.
Op donderdag zijn we met de trein vanuit Wiltz naar Luxemburg-stad gegaan. De verkenners hadden natuurlijk de Mc Donalds alweer snel gevonden, voor wat afwisseling van al dat gezonde eten op het kampterrein. Het weer was deze dag al wat beter, dus dat beloofde wat voor die avond. Na het avondeten op het kampterrein zijn we snel in de auto’s gestapt. We zijn naar Echternach gereden voor een nachthike door het bos. Dit was erg spannend en uiteindelijk kwam iedereen aan op de slaapplaats voor die nacht: een grot. De temperatuur was goed, het was beschut en iedereen was moe genoeg om heerlijk te slapen.

De volgende dag hebben we ontbeten bij de grot en hadden we een mooie dagtocht door de bergachtige bossen van Klein Zwitserland. De eerste post was gelijk goed wakker worden, want dit was abseilen van een hoge rots. Omdat het op dinsdag te hard regende om te abseilen, waren we blij dat we dit nu alsnog konden doen.

’s Avonds was het bonte avond bij het kampvuur met natuurlijk de finale van Flashback. Nu werden er vragen over het hele kamp gesteld, dus was het extra moeilijk! De groepen lagen dicht bij elkaar, maar uiteindelijk hebben de Valken de meeste punten gescoord. Zij zijn dus de Flashback kampioenen.
Ook kreeg de leiding nog een quiz voorgeschoteld met vragen over verkenners, daarnaast werden er nog leuke Piet Paulusma imitaties gedaan.

De volgende ochtend kwamen we er achter dat het kamp helaas alweer voorbij was. We hebben onze spullen opgeruimd en zijn naar Nederland gereden. Het kamp was super!

Geplaatst in Verkenners Getagged , , ,

Reacties zijn gesloten.