Kabouterkamp 2011 Uden

De kabouters zijn net terug van een zeer gezellig en geslaagd kamp in Uden.

Bij het lezen van het volledige bericht kun je alles lezen over hun avonturen.

Daarnaast kun je op de onderstaande link het Kamplied vinden.

Kamplied: Op Kamp met de 4 elementen

Het Logboek

Dinsdag 3 mei

Vandaag was  de dag dat de Kabouters met hun leiding op kamp gingen naar Uden. De leiding en kookstaf had om 8.45 uur op het honk afgesproken. Met 4 auto’s en een auto met aanhanger reden we om 9 uur weg. Het was ongeveer een uurtje rijden voor we bij scoutinggroep Uotha in Uden waren. De spullen, bagage en materialen werden uit de auto’s en aanhanger gehaald en in de grote 5 hoekige zaal neergezet.

 

Keka en Doortje gingen nog wat boodschappen halen bij de Emte. Miegie reed terug naar het honk om daar de kinderen op te halen. De andere chauffeurs waren de vader van Tabitha en de moeder van Floortje.

 

Bij aankomst stond daar een vreemde hofdame de Kabouters op te wachten. Ze was vanaf het begin erg bemoeizuchtig en na een kopje koffie of beker limonade met cake en slagroom stelde ze zich voor als Geertruida Dudok van Heel-Oude Luttighuis, Geertje in het kort. De ouders kregen nog een doos Merci en nadat alle bedden klaar waren gelegd, gingen de ouders weer naar huis. Het was tijd om wat regels uit te leggen en er werden bordjes gemaakt van de groepjes voor op het corveebord. “De Overleef Girls” en “De Lollige Vlammetjes“. Bij de introductie van het corveebord werd ook het thema bekend gemaakt: De 4 elementen, water, vuur, aarde en lucht.


Het buitenterrein hebben we even goed bekeken en een bezoekje aan de kampvuurkuil mocht niet ontbreken. Daar kreeg iedereen een mooie kampdas: een zwarte met allemaal gekleurde sterren. Er was nog wat tijd om vrij te spelen en daarna dronken we wat in de kampvuurkuil.

 

Plotseling hoorden we iemand huilen. Het geluid kwam dichterbij en toen verscheen er een tovenaar met een lange zwart-paarse jurk en een hoge punthoed op haar hoofd. Ze heette Minerva van Uden. Het duurde even voor we haar hadden gekalmeerd. Ze begon te vertellen dat ze haar toverkracht kwijt was en ze daardoor ziek was geworden. Ze zei dat haar kracht was afgepakt door een man in het zwart. Die kon ze alleen terugkrijgen als ze de 4 elementen water, aarde, vuur en lucht had. Een element had ze al: Lucht. De rest moest ze bij elkaar verdienen met moeilijke opdrachten. Daarbij had ze de hulp van de Kabouters hard nodig.

 

Direct gingen de Kabouters pen en papier halen om aanwijzingen op te schrijven die hen zouden kunnen leiden naar de Zwarte man. Ze renden rond om te gaan zoeken. Voordat iedereen er erg in had was het tijd om te eten. Keka en Raksha hadden lekkere ballen gehakt gebraden en rauwe andijvie stamppot gemaakt met jus. Voor de mensen die het lekkerder vonden met appelmoes, kregen er appelmoes bij. Er werd goed gegeten en de laatste 2 gehaktballen werden onder de kinderen verloot. Het toetje was vlaflip. In een daarvan zat een snoepje verstopt en degene die het snoepje had, hoefde geen corvee te doen.

 

Na het eten en het corvee gingen we naar de kampvuurkuil. Ineens begon Claudia te gillen: “Kijk daar, de Zwarte man!” Iedereen keek om en we zagen hem staan. In zijn poging om weg te komen struikelde hij. Alsof ze een beroemde ster gezien hadden, gingen de Kabouters er als wilde fans achteraan. Maar de Zwarte man was ons te snel af en voordat we hem in konden halen was hij in het bos verdwenen.

 

Geertje wist nog wel iemand die hen misschien kon helpen, de Kluizenaar Wiki Pedia. Hij woonde alleen in het bos. We zochten hem op in zijn hut en hij gaf ons de opdracht om een handelsspel te doen. Drie leiding had vragen die de Kabouters konden kopen met briefjes van 1000 euro. Wisten ze het antwoord niet, dan konden ze aanwijzingen kopen. Wisten ze het dan nog niet dan konden ze het antwoord kopen. Hadden ze het antwoord goed dan konden ze weer geld verdienen. Het groepje met het meeste geld had gewonnen.

 

Toen het donker begon te worden liepen we terug naar de kampvuurkuil waar de kookstaf ons verraste met kipfrietjes en ketchup. Minerva kwam langs en liet ons een trucje zien met het kampvuur. Hiermee hadden we het 2e element Vuur verdiend. Nog wat drinken en het was alweer tijd om pyjama’s aan te trekken en tanden te poetsen. Miegie las nog een verhaaltje voor en toen ging iedereen slapen.

 

Woensdag 4 mei

’s Morgens om 8 uur werden we gewekt met een liedje van Kinderen voor Kinderen, Wakker met een Wijsje. Miegie had niet zo best geslapen omdat haar luchtbed ’s nachts lek was gegaan. De Kabouters werden ook wakker gemaakt en binnen de kortste keren waren ze allemaal aangekleed. Degene die haar koffer het netst had opgeruimd kreeg een kofferknuffel, een leuk cadeautje. Deze keer had Floortje een leuke poezenknuffel.

 

Woeps en Woepie namen ze mee naar buiten waar ze aan de ochtendgymnastiek begonnen. In de tussentijd werd de tafel gedekt. Het duurde even voor ze terug waren. Handen wassen en aan tafel. Sommige aten zelfs meer dan ze normaal thuis doen. Bij het ontbijt werd De Ezel van de Dag aangewezen. De leiding had unaniem besloten dat dat Jasmijn was. Zij kon moeilijk haar mond houden en als ze wat zei was dat met een flink volume. De Ezel van de Dag had een domme actie gedaan en droeg de hele dag een T-shirt met een ezel erop. De volgende dag zou dat weer iemand anders zijn.

 

Na het ontbijt en de corveetaken ging de kookstaf koken voor tussen de middag. Ook Minerva liet zich weer zien. Ze had gedroomd dat het volgende element bij een toren in het bos lag. Woeps wist dat er ergens in de buurt een brandweerkazerne was met een oude brandtoren. Woepie ging als eerste weg om 2 gasten van het treinstation te halen, Britt en Lilian. Rond 12 uur reden de kookstaf, Miegie en Doortje met ieder 3 Kabouters op de achterbank naar de toren. Daar haalden Raksha en Keka allemaal lekkers uit de auto. Onder de toren kon iedereen smullen van pannenkoeken met stroop of suiker. Uit het vuistje. Tot slot nog een beker limo of water en de plakkerige handen wassen. Miegie had wat gevonden bij de toren: routeboekjes voor een speurtocht. Het eerste groepje waren de Lollige vlammetjes. Zij liepen met Doortje door middel van een kruispuntenroute naar de eerste post. Daar stonden Lilian en Britt met een balspel. Een verstopspel waar je de gevonden verstoppers moest afgooien met de bal.

 

Met een bolletje-pijltje route liepen we naar post 2. Eerst liepen we verkeerd en vlak voor de post hadden we een stuk afgesneden. Woeps liet ons een eigen semafoor alfabet maken en een korte zin door de ene helft van het groepje aan de andere helft seinen. Met de “oogjes”route liepen we naar post 3. Woepie zat met een dichte bak op zijn schoot. In die bak zaten gevulde waterballonnen. Hij gaf ons de opdracht om te verstoppen en groepje 2, de Overleef girls, op te wachten en nat te gooien met de ballonnen. Op de post deed groepje 1 een tennisbal-doorgeef-spel zodat groepje 2 de gelegenheid had om verder te lopen en ons later te bekogelen met ballonnen. We wisten wat ons te wachten stond, alleen nog niet waar. We liepen met zijn allen door naar post 4 waar we een spel deden. Een combinatie van levend stratego en vlaggenroof. De kaartjes werden fanatiek bij elkaar weggeroofd en de vlaggen vlogen allen kanten op. Lidewij griste de vlag bij de andere groep vandaan en sprintte er als een haas vandoor. Haar groep had het spel gewonnen.

 

Tot onze verrassing verscheen daar ineens, middenin het bos, Sneeuwwitje. Zij bracht ons het 3e element Aarde. Maar dat niet allen, er zat ook een briefje bij en een speelkaart van de Joker. Op het briefje stond: “Pas maar op! Er zijn meerdere mensen die de elementen willen hebben. Groetjes Jester. PS: Ik hou jullie in de gaten.” We liepen naar de auto’s en reden terug naar het kamphuis.

 

Daar kon nog even vrij worden gespeeld. We gingen bijtijds aan tafel. De kookstaf had zich weer flink uitgesloofd en heerlijke nasi gemaakt. Er was pindasaus en komkommer, kroepoek en augurk. We hebben het ons allemaal erg laten smaken. Het snoepje voor het niet-corveen zat bij Lidewij in haar pindasaus. Als toetje kregen we een lekkere appel.

 

Na het eten gingen we binnen aan tafel zitten. Er stond van alles op tafel: mix voor appeltaart en muffins. Appels, suiker, rozijnen, smarties, blauwe muisjes, stroopwafels en marsepein. Britt ging aan de slag met muffinmix en Doortje ging met een paar kinderen de appels schillen en in kleine stukjes snijden. Ten slotte de rozijnen en suiker erbij en de hele mix in de springvorm met het deeg gedaan. Toen de muffins uit de oven waren en waren afgekoeld ging er glazuur overheen en de blauwe muisjes. Deze waren ijverig van de witte muisjes gescheiden door de leiding. Van marsepein en bruine of blauwe smarties werden ogen gemaakt. Een stroopwafel uit zijn mond laten steken en tada! Daar was Koekiemonster. Er werden van de rest van de appelmix en bladerdeeg kleine appelflapjes gemaakt. Om 8 uur was het 2 minuten stil voor de Dodenherdenking en hebben we buiten de vlag gehesen.

 

We gingen nog wat liedjes zingen bij het kampvuur en daarna was het alweer bedtijd en ging Lilian weer naar huis. Tanden poetsen, pyjama’s aan en in de Kabouterslaapzaal werd een kussengevecht gehouden. Het duurde daarna niet lang meer voor alles in diepe rust was. De leiding hield nog even een korte evaluatie en zocht ook hun slaapzak op.

 

Donderdag 5 mei

We werden weer wakker met een wijsje en na de ochtendgymnastiek gingen we ontbijten. De kookstaf had ons brood al gesmeerd. De Ezel van de Dag was Mirte. Zij had de vorige dag haar thee omgegooid.

 

Tijdens het momentje stilte voor het ontbijt hoorden we gekerm uit een van de zalen komen. Het was de zaal waar de elementen lagen. Toen we de deur open deden, lag daar iemand met een clownspak aan met veel kleuren. Jester was zijn naam. Hij had een blauw oog en zat vastgebonden met de lichtslang die de elementen verlichtte. Hij vertelde dat hij was neergeslagen en vastgebonden toen hij de elementen wilde stelen. De persoon die dit gedaan had, had hij niet gezien.

 

Amber, Kim en Romy kwamen een dagje kijken. Na het ontbijt kwamen Minerva, Geertje en Wiki Pedia. Ze wezen elkaar aan als de dief van de elementen. En allemaal zeiden ze dat zij het niet hadden gedaan. Om te bepalen wie het nu wel had gedaan, deden we het spel Cluedo. De Kabouters stelden allerlei vragen aan de verdachten: Minerva, Geertje, Jester en Wiki Pedia. Uiteindelijk hadden we een hele andere verdachte: de Zwarte man.

 

Tussen de middag aten we tomatensoep met ballen en vermicelli en brood met kruidenboter. Na de lunch gingen de Kabouters een uurtje rust houden, slapen of een boekje lezen op de slaapzaal. Toen ze allemaal een beetje waren uitgerust, werden ze in de kampvuurkuil verwacht waar ze te drinken kregen. Onder de limonadekan lag een brief met 2 sleuteltjes erop geplakt. Die was van de dief van de elementen. Hij schreef dat hij ons wilde waarschuwen. De elementen waren weg en om ze terug te verdienen, moesten we 3 opdrachten uitvoeren. Om te bewijzen dat we eerlijk en geduldig samen konden werken. Voor Aarde gingen we flesjes vullen met gekleurd zout, voor Lucht een hindernisbaan afleggen en voor Vuur stokbroodjes bakken boven het kampvuur met suiker of worstjes erin. De brief was ondertekend door MM, de Mysterieuze Man.

 

Na de opdrachten gingen we ons nog eens afvragen waar de sleutels voor waren. Op een gegeven moment zei Cindy: “Het zijn net zulke sleuteltjes als voor een dagboek of een klein kluisje”. De volgende vraag was: waar ligt dat kluisje? Als je iets verstopt doe je dat op een plek waar bijna nooit iemand komt. We gingen zoeken in het bos, op de plek waar we Wiki hadden gevonden. En daar lag het kluisje. Nu was de verdenking weer op Wiki gekomen. We liepen terug naar het kamphuis over de sloot met houtblokken en zetten het kluisje in de kamer voor de elementen. Deze keer niet in het zicht maar onder de tafel.

 

Tot het eten was er nog vrij spelen en ze gingen weer op zoek naar aanwijzingen. We zaten nog maar net aan tafel of daar kwam de Zwarte Man weer voorbij. We konden er niet achteraan want er zat een hek tussen. De gasten aten nog mee van de heerlijke gebakken aardappeltjes, worteltjes en doperwten en worsten. En we kregen er nog 2 gasten bij: de voorzitter Rob Emmen en verkennersleiding Stephan Versluis. Er was nog genoeg over dus aten zij ook mee. Deze keer zat het snoepje in hun toetje en hadden zij extra corvee. De beheerder van scouting Uotha kwam nog even langs en de vader van Amber kwam haar, Kim en Romy weer ophalen. Ze werden uitgezwaaid en de Kabouters maakten zich klaar voor het discodouchen. In de doucheruimte was de lichtslang opgehangen, er was muziek en er waren waterballonnen die ze naar elkaar konden gooien. Tussendoor kwamen Keka en Raksha lekkere frikadelletjes brengen. Na het tandenpoetsen las Rob nog een verhaaltje en was het bedtijd.

 

Vrijdag 6 mei

De Kabouters waren al vroeg wakker. Miegie was jarig en bij de deuropening zongen zij haar toe: Lang zal ze leven! Het was heel mooi gezongen. We gingen weer in de kring ontbijten. Bij het ontbijt werd De Ezel van de Dag weer aangewezen. Deze keer was het Lidewij die dacht dat je een volle pot appelmoes wel ondersteboven kan houden boven je bord. En Laura had de kofferknuffel, een pakketje om een popje van vilt te maken. Zij zou het eerst een paar daagjes proberen op kamp maar besloot toch tot zaterdag te blijven!

 

In de zaal waren slingers opgehangen voor Miegie’s verjaardag. Net als bij de vorige dagen was er in een boterham een snoepje verstopt, diegene hoefde dan geen corvee te doen.

 

In de ochtend mochten ze al wat oefenen voor de Bonte Avond. Een liedje of een toneelstukje met het groepje maar je mocht ook iets anders doen met iemand buiten je eigen groepje. Ook Doortje schreef een lied voor de Bonte Avond. Iedereen werd in de kampvuurkuil bij elkaar geroepen om Miegie’s verjaardag te vieren. Ze kreeg een taart met Happy Birthday erop en kaarsjes. Ze kreeg een feesthoed op en ze kreeg cadeautjes: een paddington beer en een toilettas met lekker spullen van Dove erin.

 

Na de lunch weer een uurtje rust maar sommige wilden eigenlijk nog wat oefenen voor de Bonte Avond. Dat kon ook wel later op de dag. Het was erg warm vanmiddag dus gingen we onze bikini’s en badpakken aantrekken. We konden namelijk het 4e element verdienen. In de buurt van het kamphuis was een meertje waar we met opgeblazen autobinnenbanden het water op gingen. Eerst gooiden we naar elkaar met waterballonnen die je dan moest proberen te vangen. In het begin was het best eng op zo’n band op het water. Met zijn tweeën gingen de Kabouters op een band het water op en om het riet heen een stukje verderop weer het water uit. En je moest proberen droog te blijven en op de band te blijven zitten.

 

Na de eerste ronde dronken we wat en trakteerde Miegie op chips. Iedereen had de smaak van het dobberen te pakken en ze wilde zo snel mogelijk nog een keer het water op. Maar eerst nog wat waterballonnen naar elkaar gooien en deze keer mochten ze wel stuk. De tweede ronde dobberen op de banden werd een wedstrijdje. Bij aankomt kwamen Floortje en Jiska een kleine band tegen met een teiltje erin. In het teiltje zat het 4e element Water! We dronken nog wat en lieten de banden leeglopen. Woeps en Woepie deden nog een tikspel.

 

Terug bij het kamphuis gingen de gewone kleren weer aan en werden alle natte spullen in het zonnetje gehangen. Er kon nog worden geoefend voor de liedjes en toneelstukjes. Raksha was deze keer alleen en ze had spaghetti met gehaktsaus, kaas, komkommer en aardappelsalade gemaakt. Na het eten kwam Kees langs om zijn vriendin Miegie te feliciteren met haar verjaardag. Om 7 uur begon de Bonte Avond met de Lollige Vlammetjes die een toneelstukje opvoerden. Er werd hard geklapt voor ze. Daarna waren de Overleef Girls aan de beurt, zij hadden ook een toneelstuk. Dat duurde wat langer dan die van het andere groepje. Ook zij kregen een daverend applaus. In de pauze was er limonade en appeltaart, lekker! Cindy en Jasmijn zongen een liedje van Kinderen voor Kinderen.

 

Zonder dat ze het hadden gemerkt waren Minerva, Jester en Wiki weer ten tonele gekomen. Zij hadden ieder een element en Geertje had er ook een te pakken gekregen. Ze begonnen ruzie te maken om de elementen. Ze wilden ze allemaal hebben. Plotseling stond daar de Zwarte man met een masker op.  Een voor een pakte hij de elementen van Geertje af, die er mooier mee wilde worden, van Wiki die er slimmer mee wilde worden, Jester die ze wilde hebben voor de heb en Minerva die er rijker door zou worden. De Zwarte man vertelde hen, dat zij de elementen helemaal niet nodig hadden. Geertje was al mooi genoeg, Wiki kon zijn kennis delen met de Kabouters, Jester had al genoeg en Minerva had geen kracht nodig met alle Kabouters die haar vriendinnetjes konden zijn. Voordat we het doorhadden was de Mysterieuze Man ervandoor met de 4 elementen. Eind goed, al goed. Om dit te vieren zetten we een muziekje op en gingen dansen. Keka en Raksha kwamen met chips en blauwe priklimonade voor het element Water.

 

Tabitha ging deze avond al naar huis omdat ze de volgende dag jarig was. Er werden liedjes voor haar gezongen en zij kreeg 2 cadeautjes, stickers en spyrograaf. Ook kreeg zij vast de kampherinnering mee naar huis. Voordat ze wegging, zong de leiding het lied dat Doortje had geschreven. Iedereen kwam er een keer in voor. (Dit lied komt ook op de site te staan). Tabitha pakte haar spullen en werd onder luid gedoei uitgezwaaid.

 

De Kabouters wilden nog terug naar het kampvuur maar het was de hoogste tijd om naar bed te gaan want de volgende dag moesten we er weer vroeg uit.

 

Zaterdag 7 mei

Vroeg opgestaan en aangekleed en nog voor het ontbijt waren alle tassen ingepakt. Al het materiaal werd op de aanhanger gezet en de volle tassen van de Kabouters er bovenop. Onder het vrije spelen na een gesmeerde boterham, maakte de leiding het kamphuis schoner dan ze het hadden aangetroffen. De zwemspullen werden apart gehouden voor later. In elke auto 3 kinderen en de beheerder bedankt en gedag gezegd.

 

We reden naar Oss, naar het Golfbad. Daar waren 3 glijbanen, groen, geel en blauw, een bubbelbad, een golfslagbad, banden en matjes in het water. Iedereen vermaakte zich prima. ’s Morgens dronken we limonade met een snoepje erbij en tussen de middag aten we een patatje met mayo of ketchup en een kroket, frikandel, kaassouffle of kipcorn. Dat smaakte wel en al snel lag iedereen weer in het water.

 

Om half 3 was het toch echt tijd om uit het water te komen en via de douche weer terug te gaan naar de kleedkamer. Daar vandaan reden we weer terug naar het Honk, waar sommige ouders ons al op stonden te wachten. We sloten af met: Ga nu vlug weer baar huis terug. Voordat we allemaal naar huis gingen kregen de Kabouters, leiding en kookstaf nog de kampherinnering, een dasring met de 4 elementen erin gebrand.

 

Dag allemaal, wel thuis, slaap lekker en tot volgende week! Het was een zeer geslaagd en leuk en gezellig kamp.

 

Vriendelijke scoutinggroet

Doortje

 

Geplaatst in Kabouters

Reacties zijn gesloten.