‘Jamboree, een giga-tentenstad’

ESSEX – Op het journaal kwamen vorige week een paar beelden voorbij van de Wereld Jamboree in het Engelse Essex. Veertigduizend scouts zaten zingend in het gras. Misschien zag u hem niet, maar hij zat er toch echt tussen: de Hardinxveldse Guido Lagrouw (16). Als enige lid van Scouting A15 reisde hij af naar de geboorteplaats van scouting en beleefde hij “gouden” weken op het internationale kamp.


Door Hanneke van Houwelingen

Zijn rugzak was een paar kilootjes lichter toen Guido afgelopen vrijdag weer voet op Nederlandse bodem zette. Hij had flink geswopt (scoutingterm voor de ruil van artikelen, red.) op de Wereld Jamboree. Zijn shirt was verruild voor een paarse Engelse das en zijn A15-naambandjes waren verpatst voor insignes uit Maleisië, Hong Kong en Polen. ,,Een leuk aandenken aan een onvergetelijke zomer,” vindt de Hardinxveldse scout. In 2005 gaf hij zich op voor de Wereld Jamboree 2007. ,,Ik heb er twee jaar op moeten wachten.” In de tussentijd leerde hij zijn groep kennen, die voornamelijk uit scouts uit Midden- en Zuid-Holland bestond. ,,Door middel van voorbereidingsweekenden werden we een hechte groep. Dat was belangrijk, want je gaat toch drie weken met elkaar op vakantie. Het was ook echt vakantie. Ik heb zoveel gedaan dat ik de helft van de activiteiten alweer vergeten ben. Iedere dag stond een ander thema centraal: water, culturen, sport, etc. Met een soort strippenkaart gingen we de spellen langs.” Ook de gezamenlijke activiteiten waren één groot feest. ,,De sunrise ceremonie was er zo één. We moesten een plek zoeken rondom het grote podium. De bedoeling was dat we om 06.00 uur met z’n allen de zonsopgang zouden bekijken, maar ja voordat 40.000 scouts een plekje hadden gevonden was de zon allang op.” Guido grijnst bij de herinnering. Hij zit sinds zijn zevende op scouting maar beschouwt de Wereld Jamboree als het hoogtepunt. ,,Het was geweldig.”

Flosjes aan de kousen
Kim Putters, bekend als gemeenteraadslid voor de PvdA in Hardinxveld-Giessendam, beaamt Guido’s woorden met hetzelfde enthousiasme. Putters bracht voor zijn functie als bestuurslid van Scouting Nederland een bezoek aan Hylands Park in Essex. De voormalig Akela werd verrast door de strakke organisatie. ,,Er is in een week tijd een hele tentenstad uit de grond gestampt en alles leek soepel en vrolijk te verlopen. Veertigduizend scouts bij elkaar en ik heb geen hangjeugd gezien. Iedereen was actief, de activiteiten liepen uiteen van abseilen tot schilderen en knutselen.” Een saillant detail vond Putters de verschillen in uniformen. ,,Het viel me op dat er nog veel traditionele scoutinggroepen zijn. Scouts uit Amerika en bepaalde gebieden in Frankrijk en Italië dragen het uniform in vol ornaat. Blouse in de broek en flosjes aan de kousen. In tegenstelling tot de traditionele groepen zijn er ook moderne, daar horen de Nederlanders zeker bij.” Akela bezocht de Nederlandse subkampen, proefde internationale gerechten (‘Hongaarse goulash, Mexicaanse tortilla’s en Duits alcoholvrijbier. Dat laatste was lekker hoor’), deed inspiratie op voor de nationale jamboree in 2008 en het honderdjarig bestaan van scouting Nederland in 2010. De Nederlanders vieren drie jaar na de Engelsen de oprichting van scouting in eigen land. Putters: ,,Niemand in Nederland zal in 2010 ontgaan dat scouting haar verjaardag viert. Het wordt een knalfeest.”

Bron: Het Kompas van woensdag 15 augustus 2007

Geplaatst in Scouting A15 Algemeen

Reacties zijn gesloten.