Vrijwilligers onmisbaar bij Scouting A15

H’VELD-G’DAM – Scouting Nederland is een vrijwilligersorganisatie en heeft meer dan 25.000 enthousiaste en actieve vrijwilligers. ,,Als vrijwilliger lever je een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren en ontwikkel jij je ook nog. Bovendien is het gewoon hartstikke gezellig om je in te zetten voor Scouting”, zegt een lid van Scouting A15. Iedere zaterdag zijn bij deze Hardinxveldse vereniging vrijwilligers actief. Zij geven leiding aan de verschillende leeftijdsgroepen, de zogeheten ‘speltakken’ bevers, welpen/kabouters, scouts, explorers. Ook het beheer en onderhoud van het clubgebouw aan de Sliet wordt door vrijwilligers gedaan. Het clubgebouw wordt regelmatig onder handen genomen door een groep schoonmaakmoeders. ,,Jaarlijks organiseren we een BBQ om al onze vrijwilligers te bedanken! Zij zijn onmisbaar.”

Scouting gaat uit van een spelvisie waarin de doelen van het spel omschreven zijn en de activiteiten sluiten hierop aan. De spelvisie van Scouting is samen te vatten in het woord SCOUTS.
Samen. ,,Dit staat voor de betrokkenheid die we als scouts hebben met de maatschappij, voor de onderlinge verbondenheid over de hele wereld en voor het internationale aspect binnen Scouting.”
Code. ,,Dit staat voor onze normen en waarden (onze ‘spelregels’), onze ceremoniĆ«n en het fundament van Scouting.”
Outdoor. ,,Dit staat voor het buitenleven, waarbij de natuur niet alleen wordt gezien als omgeving waarin we ons spel spelen, maar ook als opvoedende waarde.”
Uitdaging. ,,Dit staat voor de persoonlijke ontwikkeling van scouts. Naast het plezier biedt scouting ook mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en steeds weer je grenzen te verleggen.”
Team. ,,Dit staat voor het werken in subgroepen (oud leert jong) en de toenemende zelfstandigheid van de jeugdleden.”
Spel. ,,Staat voor het Scoutingspel zelf, de veelzijdigheid ervan, de thematiek en het aanspreken op de creativiteit.”

Bron: Het Kompas Hardinxveld-Giessendam