Verkenners en Padvindsters behalen het Brandweerinsigne

H’VELD-G’DAM – Scouts van A15 weten sinds zaterdag wat ze moeten doen bij een brand en nog veel belangrijker: wat ze vooral niet moeten doen. Ter afsluiting van drie oefendagen namen negentien leden deel aan een examen bij de brandweer. De scouts doofden een brand in de pan met een deksel en blusdeken. Ook blusten ze een brand met een CO2 blusser en enkele aanwezigen mochten ook met de poederblusser en schuimblusser een brandje blussen. Aan het eind van de middag lieten de brandweermannen Jan, Hans en Berry zien hoe een persoon geholpen moet worden die in brand staat. Na de zomervakantie krijgen de scouts hun certificaat en brandpreventie-insigne uitgereikt.

Hieronder een verslag geschreven door Denise over deze 3 spetterende opkomsten met hierboven de bijbehoren foto’s

Zaterdag 4 juni 2011.

Eindelijk was het zover  14 verkenners en 6 padvindsters van Scouting A15 begonnen enthousiast aan 1 van de 3 opkomsten bij de brandweer te Hardinxveld Giessendam. Brandweerman Jan van Wingerden gaf een inleiding over hetgeen ze de aankomende 3 zaterdagmidagen zouden gaan leren en beleven over brandpreventie en brandbestrijding. De groep werd gesplitst, waardoor het eerste groepje een uurtje theorie kregen van Jan over hoe je moet reageren wanneer er brand uitbreekt en vooral altijd moet denken aan je eigen veiligheid. Het tweede groepje ging met brandweerman Herman mee naar de brandweerauto’s waar ze konden zien wat er allemaal in een brandweerauto ligt en welke auto wanneer ingezet wordt. De scouts mochten daarna voelen hoe zwaar een ademfles is als hij op je rug zit (en dat viel tegen de fles is nog zwaarder dan een schooltas). Daarna kregen ze uitleg van brandweerman Michel hoe je een slag uitrolt en aansluit aan de kraan. Na deze uitleg mochten de scouts in actie komen om te laten zien dat ze al aardig weten wat een brandweerman/vrouw doet. De scouts werden in 2 groepjes verdeeld om een wedstrijd te houden wie het snelst een brandslang uitrolt, aansluit en spuit om vervolgens alles weer netjes op te rollen en op te ruimen.

Zaterdag 11 juni 2011.

Deze middag was erg belangrijk voor de scouts, want ze werden voorbereid op het examen van volgende week. De groep werd weer gesplitst. Het eerste groepje ging met brandweerman Jan mee om uitleg te krijgen over de branddriehoek (de 3 elementen die aanwezig zijn bij brand: zuurstof, brandbare stof en ontsteking) en wat voor soort branden er zijn en hoe je deze moet blussen. Het tweede groepje kreeg uitleg van brandweerman Michel hoe je veilig een deur moet openen bij brand. Een paar jongens dachten het allemaal al wel te weten en lette niet goed op dus mocht 1 van de scouts laten zien hoe je een deur opent wanneer er aan de andere kant brand zou zijn, dat deed hij zo goed dus mocht hij ook van de andere kant van de deur het laten zien, maar toen hij de deur wilde opendoen ging dat niet, de deur kon maar van 1 kant open. Zo zie je maar weer, ook brandweermannen hebben een goed gevoel voor humor! Later kregen ze uitleg hoe je een brandwond moet behandelen, maar waar de brandweermannen geen rekening mee hadden gehouden is dat wanneer de leiding voor slachtoffer moet spelen, dezelfde scouts vinden dat de leiding dat probleem (brandwond) zelf maar moeten oplossen, gelukkig waren 2 scouts nog wel zo behulpzaam.

Zaterdag 18 juni 2011.

Vandaag was het examendag!! Wat een spanning bij zowel de scouts als de leiding. 19 scouts kregen een examen met 22 meerkeuzevragen (ook de leiding heeft dit examen gemaakt). Na dit examen zijn ze naar buiten gegaan om brandjes te blussen. Ze hebben een brand in de pan gedoofd met een deksel en blusdeken. Ook hebben ze een brand geblust met een CO2 blusser en een aantal scouts mochten ook met de poederblusser en schuimblusser een brandje blussen. Gelukkig wisten ze allemaal hoe ze met een blusapparaat om moesten gaan en wonder boven wonder is niemand gewond geraakt. Aan het eind van deze leuke middag lieten de brandweermannen Jan, Hans en Berry zien hoe je een persoon (in dit geval een pop) moet helpen wanneer die in brand staat. Maar wat een pech, de pop wilde in eerste instantie niet graag in brand, want het vuur doofde voordat er geblust werd. De brandweer zou de brandweer niet zijn waardoor het de derde keer met een beetje meer brandbare vloeistof het wel lukte. Aan het einde van de middag kregen ze te horen of ze het examen goed hadden afgerond. Gelukkig voor ons (scoutsleiding) zijn ze allemaal geslaagd en krijgen ze na de zomervakantie hun certificaat + de brandpreventie insigne uitgereikt. Oja, nog even voor de duidelijkheid, de leiding was ook geslaagd voor de theorie examen. Hoe dit nu toch mogelijk is!!

De scouts hebben veel geleerd met deze 3 middagen en weten nu wat ze moeten doen bij een grote en kleine brand en wat nog veel belangrijker is wat ze niet moeten doen! Aangezien wij bij de scouting vaak een kampvuur hebben is deze informatie erg van toepassing. Daarom willen wij bij deze de brandweer van Hardinxveld – Giessendam bedanken voor hun inzet en geduld. Wij hopen dat we over een paar jaar weer welkom zijn wanneer wij weer andere jonge scouts hebben die we warm willen maken om het brandweerteam op oudere leeftijd te komen versterken en het behalen van een certificaat en brandpreventie insigne.

BEDANKT EN TOT DE VOLGENDE KEER!

Geplaatst in Padvindsters, Verkenners