Trots op Hardinxveldse scouts bij Dodenherdenking op de Dam

H’VELD-G’DAM – ,,Zowel op de Sluisweg als op de Dam in Amsterdam is de Dodenherdenking jaarlijks een indrukwekkende bijeenkomst. Elk jaar weer zijn er vele jongeren die zich inzetten voor een goed verloop om zo de nagedachtenis aan alle slachtoffers nooit te laten verstommen. In Hardinxveld-Giessendam is scouting al jarenlang een goed voorbeeld daarvan. Dit jaar mochten zes scouts van Scouting A15 uit Hardinxveld-Giessendam de Dodenherdenking op de Dam ondersteunen. Ik heb ze daar bezig gezien en was trots. Ze hielpen de veteranen naar hun plaats, droegen de krans die de Koningin zou leggen en hesen de vlaggen.”

De Hardinxvelder Kim Putters, fractievoorzitter PvdA in de gemeenteraad en lid Eerste Kamer was tijdens Dodenherdenking op de Dam. ,,Onze scouts hebben daar in Amsterdam laten zien hoe je respectvol met het verleden en de toekomst om moet gaan. Ik vind hen een voorbeeld voor jong en oud. Vol trots wees ik mijn collega-Kamerleden erop dat de scouts uit mijn dorp daar tussen liepen. Zo dragen we het geluid tegen oorlog, onverdraagzaamheid en geweld over. Nooit mogen we bruut geweld en vernedering van mensen accepteren. Die boodschap moet ook door jongeren zelf worden uitgedragen. De scouts uit Hardinxveld-Giessendam doen dat elk jaar, en dit jaar dus ook bij de nationale Herdenking in Amsterdam. Dat verdient veel waardering.”

Richard van der Meijden was één van de zes uitverkorenen op de Dam. ,,Een unieke ervaring. Elk jaar mag een andere provincie scouts leveren, dus de volgende kans is pas over twaalf jaar, maar dan ben ik te oud.” Hij heeft er daarom met volle teugen van genoten. ,,Ik heb de koningin gezien en stond pal naast de korps mariniers. Ik zag mezelf later terug op tv.” Verschillende dingen hebben indruk gemaakt op de jonge scout. ,,De beveiliging om de koningin te beschermen, bijvoorbeeld. Zelfs alle ramen rondom de Dam werden dichtgetimmerd door de brandweer. Maar ook de gesprekken met de veteranen tijdens het voorbereidingsweekend in Den Haag vond ik heel interessant.
Richard heeft op 4 mei flyers uitgedeeld en voor aanvang van de ceremonie geholpen met het hijsen van de vlag. Zijn kameraden Anita, Bas, Dennis, Robert en Marcel hielpen met de kransen of begeleidden de rolstoelgebruikers.