‘Scouting is voor coole mensen’

H’VELD-G’DAM – Een dosis bluf brengt de jongensgroep van Scouting A15 afgelopen weekend niet zo ver. ,,Wij gaan zeker winnen van de meiden,” wordt er een paar keer stoer geroepen tijdens de Regionale Scouting Wedstrijden (RSW) in Hardinxveld-Giessendam. Na de uitslag moeten zij de vrouwelijke tak van Scouting A15 schoorvoetend als hun meerdere erkennen. De padvindsters worden derde, de verkenners vijfde. Beiden zien de Landelijke Scoutingwedstrijden aan hun neus voorbij gaan.

De overwinning op de jongens zit misschien wel in het toetje. ,,Geklopte pudding, zonder klontjes,” melden de A15-meiden met gepaste trots. En vergeet ook de aankleding van de tent niet, voegen ze haastig toe. De padvindsters hebben zich weken voorafgaand aan de RSW voorbereid op het thema ‘Het land van Koning Arthur’. Voor de gelegenheid is hun naam getransformeerd tot ‘The Candy Queens’ en is hun volledige entourage hierop aangepast. Een logboek met spekjes, sieraden met spekjes en natuurlijk een kasteel en wapenschild versierd met spekjes. Het overige deel van het snoepgoed hebben ze opgegeten.
De mannen van Scouting A15 zijn minder zoet en hebben zich ‘De ridders van de snelweg’ genoemd. Met een grote rots en een zwaard voor hun tent overzien zij vrijdagavond hun kansen. ,,Vorig jaar zijn wij tweede geworden, dat moet weer lukken.” De nummers één en twee van de RSW mogen door naar de Landelijke Scoutingwedstrijden waaraan honderd scoutinggroepen deelnemen. In de regionale voorcompetitie doen tien scoutinggroepen mee uit Alblasserdam, Papendrecht, Dordrecht, Zwijndrecht en Hardinxveld. Alle scouts zijn in de leeftijd van 11 t/m 14 jaar. De Hardinxvelders vieren een thuiswedstrijd en zijn daarmee volgens RSW-coördinator Jan de Jong in hun voordeel. ,,Ze kennen de omgeving op hun duimpje.”
Toch vrezen beide A15-groepen voor de ‘ongenaakbare’ Maketgroep. Deze meidengroep uit Alblasserdam houdt al jaren haar reputatie hoog als winnende ploeg. Ook dit jaar zijn de scouts fanatiek. ,,Wij winnen altijd,” roepen ze allerminst bescheiden. ,,Onze voorbereiding is gewoon erg goed. We zijn creatief bezig geweest,” vertelt Rosalie. Ze knikt naar een pop van Koning Arthur die voor de strakgespannen tent staat en wat wegheeft van een vogelverschrikker. ,,We zijn een sterk team,” vult groepsgenoot Imke aan. ,,We hebben tijdens de hike (speurtocht, red.) geen noodenvelop open hoeven te maken. Ook de fototocht ging prima.” Rosalie doet net als Imke al een paar jaar mee aan de RSW. Haar liefde voor scouting wordt niet door iedereen begrepen. ,,Scouting is echt voor coole mensen.” Rosalie valt haar vriendin bij: ,,We zijn weer eens wat anders dan hangjeugd. We doen tenminste iets met onze vrije tijd. En dat is echt niet alleen fikkie stoken.”
De vrees voor de Maketgroep is deels gegrond. De meiden behalen de tweede plaats, maar zien de felbegeerde plek aan hun neus voorbij gaan. Brederode uit Papendrecht wordt eerste. ,,En terecht,” vindt winnaar Jeroen. ,,Onze kracht is samenwerken. Dat kan niet iedereen.” Koken verdient echter een aandachtspunt. Het Kompas krijgt een harde aardappel voorgeschoteld. ,,U treft net een verkeerd stukje,” wordt grinnikend opgemerkt.

Bron: Het Kompas van woensdag 25 april 2007